12.9.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Serowe bułeczki z tapioki, bez glutenu (Panini al tapioca, senza glutine)

Dziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również się zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej mąki z tapioki wzbogacone serem emmentaler, panierowane w parmezanie są proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Chrupiąca skórka bułeczek ukrywa pulchny i bardzo aromatyczny środek. Przyznaję, że trudno zatrzymać się na jednej bułeczce. Polecam serdecznie! 

****

Oggi Vi propongo una ricetta che renderà felici tutti gli amanti (me compresa) dei formaggi a pasta gialla. Nello specifico trattasi di panini realizzati con la farina di tapioca senza glutine, arricchiti con l’aggiunta dell’Emmentaler ed impanati con il Parmigiano. La soluzione proposta è tanta facile da realizzare quanto gustosa da mangiare. Aggiungo inoltre che non sarà affatto difficile scoprire che la loro crosta croccante nasconde un ripieno molto saporito; al quel punto sarà difficile fermarsi al primo panino! Ed è proprio per questo motivo che Ve li consiglio di cuore!




SKŁADNIKI (9 sztuk)

200 g mąki z tapioki  
100 ml mleka
75 ml oleju słonecznikowego
75 g sera emmentaler
20 g sera parmezanu
1 łyżeczka soli
1 jajo

****

INGREDIENTI (9 pezzi)

200 g di farina di tapioca
100 ml di latte
75 ml di olio di semi di girasole
75 g di emmental
20 g di parmigiano
1 cucchiaino di sale
1 uovo




PRZYGOTOWANIE

W garnuszku zagotowujemy mleko z dodatkiem oleju słonecznikowego. 
W misce mieszamy mąkę z tapioki z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy zagotowane mleko z olejem. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko oraz drobno starty ser emmentaler. Ciasto ponownie wyrabiamy.


****

PREPARAZIONE

Portate a ebollizione il latte con l'olio di semi di girasole. 
Setacciate in una ciotola la farina di tapioca e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di latte e olio della fontana di farina. Impastate per circa 5 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate lavorando a mano un uovo e l'emmentaler grattugiato. 




Ciasto dzielimy na 9 porcji (na 1 porcję przypada ok. 50 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które obtaczamy w startym parmezanie. 
Bułeczki wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

****

Dividete l'impasto per circa 9 pezzettini (1 pezzetto da circa 50 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. Una volta realizzati, passateli nel parmigiano grattugiato. 
Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno e unta con un po' di olio. Infornate i panini in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20-25 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te bułeczki :) Świetny pomysł i na pewno smak rewelacyjny :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pięknie dziękuję! bułeczki sa bardzo pyszne i niestety na jednej sie nie kończy ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger