14.9.17

Kluseczki z buraków i ricotty (Gnocchi di barbabietole e ricotta)

Dziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień. 
Kluseczki z ricotty z dodatkiem puree z buraków są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany smak i wyjątkowy aromat uzyskamy poprzez dodanie szałwiowego masełka i startego parmezanu. Polecam serdecznie i życzę smacznego :)

****

Oggi ho preparato degli gnocchi il cui colore potrà migliorare il nostro umore anche durante i più tristi e nuvolosi giorni autunnali. Gli gnocchi di ricotta con l’aggiunta del purè di barbabietole si caratterizzano per il gusto alquanto unico e delicato. Il loro particolare sapore sarà reso possibile grazie all'aggiunta del burro alla salvia e del formaggio grattugiato. Ve li consiglio di cuore e… buon appetito!  





SKŁADNIKI

Kluseczki (około 20 sztuk)
350 g ricotty
120 g mąki pszennej  
100 g ugotowanych buraków
30 g bułki tartej
30 g startego parmezanu
2 jaja
sól, pieprz 

Szałwiowe masełko
50 g masła
20 listków szałwii
sól, pieprz
starty parmezan


****


INGREDIENTI

Gnocchi (circa 20 pezzi)
350 g di ricotta
120 g di farina
100 g di barbabietole cotte
30 g di pangrattato
30 g di parmigiano grattugiato
2 uova
sale, pepe 

Burro alla salvia
50 g di burro
20 foglie di salvia
sale, pepe
parmigiano grattugiato




PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy ricottę z jajkami i zblendowanymi burakami. Dodajemy przesianą mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy starkowany parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. 


****

PREPARAZIONE

In una ciotola versate la ricotta con le uova e le barbabietole frullate. Aggiungete la farina setacciata e il pangrattato. Per ultimo aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.




W dużym garnku zagotowujemy wodę
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki. Najpierw zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy ją do wody. W ten sposób przygotowujemy resztę kluseczek. 
Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową.

****

Mettete in una pentola acqua e sale fino a portare a bollore.
Per dare la forma agli gnocchetti immergete il cucchiaino nell'acqua bollente, poi con lo stesso cucchiaino prendete uno gnocco e mettetelo nell'acqua. 
Attendete che gli gnocchi vengano a galla. A quel punto cuoceteli per circa 5 minuti. Toglieteli con una schiumarola.





Na patelni rozpuszczamy masło. Do masła wrzucamy listki szałwii. Możemy wrzucać cale listki lub w kawałeczkach. Listków szałwii lepiej nie kroić nożem, bo ściemnieją, wystarczy porwać je palcami.
Szałwię smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 2 minut. Podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.

****

Sciogliete del burro in una padella, poi aggiungete delle foglie di salvia. Aggiustate di sale e pepe. Soffriggete la salvia con il burro a fuoco basso per circa 5 minuti. Mettete gli gnocchi nella padella con il burro alla salvia e riscaldateli per circa 2 minuti. Servite gli gnocchi aggiungendo delle foglie di salvia e con del parmigiano reggiano grattugiato.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie :) Ten kolorek jest obłędny, a smak pewnie powala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Nie wiem co lepsze, kolor czy smak, jedno jest pewne kluseczki sa przepyszne, polecam :)

      Usuń
  2. Piękny kolor tych kluseczek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger