7.3.17

Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno)




SKŁADNIKI

320 g spaghetti
300 g pieczarek
200 g różyczek brokułów 
100 g szynki
100 g sera emmentaler
50 g parmezanu
50 g masła 
50 g mąki pszennej 
250 ml śmietany
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
tymianek
sol, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

320 g di spaghetti

300 g di funghi champignon
200 g di broccoletti 
100 g di prosciutto cotto
100 g di emmentaler
50 g di parmigiano
50 g di burro
50 g di farina 
250 ml di panna
300 ml di passata
2 spicchi d'aglio
timo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Spaghetti gotujemy al dente.
Brokuły gotujemy na parze.
Szynkę kroimy w cienkie plasterki.
W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę, całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę wymieszaną z passatą pomidorową, dokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia się sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler.

****

PREPARAZIONE

Lessate la pasta al dente.
Cuocete i broccoletti al vapore.
Tagliate il prosciutto a listarelle.
Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate la farina e tostatela per circa 1 minuto. Aggiungete la panna mescolata con la passata. Amalgamate bene il tutto e cuocete fino a che la salsa si addensa. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete l'emmentaler grattugiato.




Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, 2 ząbkami czosnku, 2-3 gałązkami tymianku, podsmażamy pieczarki ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. 


****

Pulite i funghi e tagliateli a fettine sottili. Prendete una padella, fate scaldare un filo d'olio. Unite 2-3 rametti di timo, 2 spicchi d'aglio, i funghi e fate rosolare per circa 10 minuti. Insaporite con sale e pepe.





Ugotowany makaron łączymy z sosem, z brokułami, z pieczarkami i szynką. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem.
Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

Scolate la pasta e conditela in una ciotola con la salsa di panna, con broccoletti, il prosciutto e i funghi. Trasferite la pasta in una pirofila. Spolverate la superficie con il parmigiano grattugiato.
Infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20-25 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger