9.8.17

Orzeźwiająca sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem i miętą (Pasta rinfrescante con salmone affumicato, cetriolo e menta)

Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami, filecikami anchois z dodatkiem świeżej mięty i cytryny jest moją propozycją na letni i orzeźwiający obiad. Dodatkowym plusem sałatki jest fakt, że samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W mniej niż pół godziny mamy gotowy smaczny obiad, idealny na piknik lub do pracy. Smacznego!


****

L’insalata di pasta con salmone affumicato, cetrioli, capperi e filetti di acciughe a cui saranno aggiunti menta e limone, rappresenta la mia proposta per un pranzo fresco ed estivo. Uno dei grossi vantaggi di questo piatto è il fatto che non necessita di molto tempo per la preparazione; in meno di mezz’ora avremo a disposizione un pasto ideale da consumare nel corso della pausa di lavoro, o durante un picnic all’aperto. Buon appetito!  




SKŁADNIKI

320 g makaronu typu penne
100 g wędzonego łososia
5 filecików anchois
1 łyżka kaparów 
1 ogórek 
1 cytryna
listki świeżej mięty
oliwa extravergine d'oliva
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

320 g di penne
100 g di salmone affumicato
5 filetti di anchois
1 cucchiaio di capperi
1 cetriolo
1 limone
menta fresca
olio extravergine d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowania sałatki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. 
  2. Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy, mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy i odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. W międzyczasie obranego ogórka i łososia kroimy w kosteczkę.
  4. Do makaronu dodajemy kapary, łososia, ogórka oraz drobno pokrojone fileciki anchois i listki mięty. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sokiem z cytryny oraz 1-2 łyżkami oliwą extravergine, dokładnie mieszamy.  
  5. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare l'insalata come prima cosa dovete cucinare la pasta.
  2. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Aggiungete 1-2 cucchiai di olio, mescolate il tutto e lasciate a raffreddare.
  3. Nel frattempo tagliate il cetriolo e il salmone affumicato a dadini.
  4. In una ciotola mescolate la pasta con i capperi, il cetriolo, il salmone affumicato, i filetti di anchois tritati finemente e alcune foglie di menta. Aggiustate di sale e pepe. Condite l'insalata con il succo di un limone e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Mescolate bene il tutto.
  5. Prima di servire, lasciate per almeno 1 ora in frigorifero.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda twoja sałatka i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) polecam, było przepyszne ;):)

      Usuń
  2. ojjj jak pysznie! super danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połączenie smaków, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger