3.8.17

Kokosowa panna cotta (Panna cotta al cocco)




SKŁADNIKI (4 porcje)

250 g śmietany kremówki 36%
250 ml mleka kokosowego
70 g cukru
3 listki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku

* dekoracja - gorzka czekolada, listki mięty 


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

250 g di panna fresca liquida
250 ml di latte di cocco
70 g di zucchero
3 fogli di colla di pesce

* decorazione - cioccolato fondente, foglie di menta fresca




PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia żelatyny i pozostawienia jej na ok. 10 minut do napęcznienia.
  2. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę. Masę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  4. Przygotowujemy 4 szklane miseczki, do których przelewamy powstałą masę. Deser schładzamy przynajmniej 4-5 godziny.
  5. Przed podaniem deser dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz listkami mięty.

****

PREPARAZIONE

  1. Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela ammorbidire per circa 10 minuti.
  2. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete lo zucchero e il latte di cocco. Amalgamate bene il tutto.
  3. A questo punto aggiungete la gelatina ben strizzata. Mescolate il tutto fino a quando la gelatina non si sarà sciolta.
  4. Preparate 4 stampini per panna cotta. Versate il composto ottenuto dentro stampini. Mettete la panna cotta in frigorifero a rassodare per almeno 4-5 ore.
  5. Decorate la panna cotta con il cioccolato fondente grattugiato e alcune foglie di menta.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Poczęstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam panna cotty, wygląda bardzo smacznie :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger