10.8.17

Czekoladowe clafoutis z czerwoną porzeczką (Clafoutis al cioccolato e ribes rosso)

Uwielbiam wykorzystywać letnie dobrodziejstwa natury przygotowując owocowe ciasta, których latem nie może zabraknąć na moim stole. Ostatnio moim ulubionym jest clafoutis, którego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na clafoutis z czereśniami. Tym razem przygotowałam clafoutis z czekoladą, która pięknie kontrastuje z czerwienią porzeczek. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle pyszne. Polecam i życzę smacznego!

****

L'estate è il periodo in cui la natura ci offre una variegata offerta di frutti gustosissimi. Io personalmente adoro utilizzarli per comporre alcuni dolci che non possono proprio mancare sulla mia tavola. Ultimamente il mio preferito è il clafoutis, la cui preparazione è particolarmente semplice e veloce. Qualche tempo fa sul blog avevo postato la ricetta del clafoutis alle ciliegie; ora voglio invece proporre il clafoutis al cioccolato, ingrediente che andremo a contrapporre al colore rosso del ribes. Il dolce in questione è molto soffice e delicato, in altre parole squisito. Ve lo consiglio vivamente, e nell'occasione buon appetito!




SKŁADNIKI

150 g gorzkiej czekolady
100 g czerwonej porzeczki
100 g mąki pszennej  
60 g cukru trzcinowego
150 ml mleka
50 ml śmietany
4 jaja
masło do wysmarowania formy
szczypta soli


****

INGREDIENTI

150 g di cioccolato fondente
100 g di ribes rosso
100 g di farina  
60 g di zucchero di canna
150 ml di latte
50 ml di panna
4 uova
burro per lo stampo
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie clafouitis rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady z dodatkiem masła i śmietany. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli, dodajemy pojedynczo jajka. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy mleko a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Masę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Na dnie naczynia układamy umyte i osuszone porzeczki.
  4. Na owoce wylewamy masę czekoladowo-jajeczną. Wierzch clafoutis oprószamy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego.
  5. Clafoutis pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il clafoutis iniziate sciogliendo il cioccolato fondente con la panna e il burro. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto.
  2. In una ciotola mescolate la farina, lo zucchero e un pizzico di sale. Aggiungete le uova, uno per volta, mescolando con una frusta. Per ultimo versate il latte a filo e il cioccolato fuso. Montate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo.
  3. Imburrate uno stampo rotondo di circa 20 cm di diametro e distribuitevi all'interno il ribes rosso. 
  4. Versate il composto nello stampo e cospargete la superficie con 2 cucchiaini di zucchero di canna.
  5. Infornate il clafoutis in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-30 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

3 komentarze:

  1. Jejku...ale apetycznie wygląda :) Daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i czerwona porzeczka to wspaniałe połączenie! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na lato i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger