3.7.17

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno)

Pieczone pulpeciki z cukinii są prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną przegryzką. Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które dzięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje się bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę smacznego :)


****

Le polpettine di zucchine sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla gratinatura verrà conferito un aspetto croccante a quello che è un cuore cremoso a base di zucchine. Con l'aggiunta della ricotta e delle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

400 g cukinii
100 g ricotty
70 g bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
5 listków mięty
5 listków bazylii
2 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

400 g di zucchine
100 g di ricotta
70 g di pangrattato
1 uovo
1 spicchio d'aglio
5 foglie di menta
5 foglie di basilico
2 rametti di prezzemolo
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce mieszamy startą cukinię, ricottę, bułkę tartą i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki mieszamy do połączenia się składników.

****

PREPARAZIONE

Grattugiate le zucchine finemente.
In una ciotola mescolate la ricotta, le zucchine grattugiate, il pangrattato e un uovo. Per ultimo aggiungete il trito di prezzemolo, basilico, menta e un spicchio d'aglio tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.




Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.


****

Iniziate a formare le polpettine e passatele nel pangrattato.
Infornate le polpettine in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-25 minuti, girandole a metà cottura.




Smacznego! Buon appetito!

Z dziećmi i dla dzieci 2017

7 komentarzy:

  1. Ale świetne! Uwielbiam ricottę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :) Świetny i na pewno bardzo smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis!
    Moje smaki i zapachy!
    Pysznie i letnio...
    :)

    Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
      Cieszę się, że zorganizowałaś tak fajną i bliską mojemu sercu akcję :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Pulpeciki wyglądają cudownie, perfekcyjny letni obiadek, mój młodszy brat z pewnością nie pogardzi cukinią w takiej postaci :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger