15.5.17

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo)





SKŁADNIKI

500 ml bulionu warzywnego
400 g zielonych szparagów
200 g groszku
100 g szynki parmeńskiej
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

500 ml di brodo vegetale
400 g di asparagi verdi
200 g di piselli
100 g di prosciutto crudo
2 gambe di sedano
1 cipolla
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę.
  2. Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym.
  3. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki a cebulę w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy. Dodajemy szparagi oraz groszek, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem. 
  5. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.

****

PREPARAZIONE
  1. Pulite gli asparagi, poi e tagliateli a tocchetti.
  2. Potete usare gli piselli freschi o surgelati.
  3. Tagliate il sedano a fettine sottili e la cipolla a dadini.
  4. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla e le fettine di sedano. Aggiungete gli asparagi e i piselli. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente. Cuocete la zuppa per circa 10-15 minuti. Frullate il tutto per ottenere una zuppa omogenea.
  5. Servite la zuppa con una spolverata di pepe macinato fresco, il prezzemolo tritato, le fettine di sedano e prosciutto crudo. Per rendere la zuppa più gustosa potete rosolare il prosciutto crudo per pochi minuti.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten kremik :) Zjadłabym z wielka przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie przepis, bo zupka jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  2. Oj, przecież ja po prostu uwielbiam zupy-kremy. Zawsze najchętniej sięgam właśnie po nie. Krem z zielonego groszku bardzo lubię, ale jadłam go w tej najprostszej postaci,a ten jest na bogato:) Wzbogacony o seler naciowy, szparagi i szynkę parmeńską:) To musi być super!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, dziękuję Ci za odwiedziny :)))
      Polecam Ci kremik :) wszystkich domowników zachwycił smakiem i aromatem, szybko znikał z talerzy :)
      Podobnie jak Ty uwielbiam zupy kremy, zawsze można poeksperymentować ze składnikami i stworzyć coś pysznego :) a przy okazji dziecko zje wszystko i nie zauważy znienawidzonego warzywa ;) uściski :)))

      Usuń
  3. I czy tylko ja widzę z tego groszku uśmiechniętą buźkę?;) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Emma układała buźkę z groszku, myślałam, że nikt jej nie zobaczy ;) super Ewa :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger