18.5.17

Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta)





SKŁADNIKI

Kluseczki
400 g ricotty
200 g mąki pszennej  
100 g parmezanu
2 jaja
sól, pieprz

Pomidorki
200 g pomidorków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
bazylia
oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

Gnocchi
400 g di ricotta
200 g di farina
100 g di parmigiano
2 uova
sale, pepe

Pomodorini
200 g di pomodorini
2 spicchi d'aglio
1 cucchiaino di zucchero
basilico
origano
olio d'oliva
sale, pepe





W misce mieszamy ricottę z jajkami, mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowany parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Masa na kluseczki powinna być jednolita, bez grudek.
Przed przygotowaniem kluseczek radziłabym odsączyć ricottę na sitku, gdyby była za bardzo mokra.


****

In una ciotola versate la ricotta con le uova. Mescolate bene il tutto. A questo punto aggiungete la farina setacciata e mescolate di nuovo. Per ultimo aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate per bene finché non risulterà un composto omogeneo e senza grumi.
Prima di iniziare a preparare gli gnocchi mettete la ricotta a scolare in un colino.





Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Połówki pomidorków podsmażamy z drobno pokrojonymi 2 ząbkami czosnku oraz kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki podsmażymy ok. 5 minut.


****

In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate i pomodorini tagliati a metà e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiungete alcune foglie di basilico e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale, pepe e origano. Rosolate il tutto per circa 5 minuti.




W dużym garnku zagotowujemy wodę
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki. Najpierw zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy ją do wody. W ten sposób przygotowujemy resztę kluseczek. 
Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową.


****

Mettete in una pentola acqua e sale fino a portare a bollore.
Per dare la forma agli gnocchetti immergete il cucchiaino nell'acqua bollente, poi con lo stesso cucchiaino prendete uno gnocco e mettetelo nell'acqua. 
Attendete che gli gnocchi vengano a galla. A quel punto cuoceteli per circa 5 minuti. Toglieteli con una schiumarola.




Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z pomidorkami. Całość podsmażamy ok. 2 minut. 
Kluseczki podajemy udekorowane świeżą bazylią oraz startym parmezanem. 

****

Mettete gli gnocchi nella padella con i pomodorini e riscaldateli per circa 2 minuti. 
Serviteli aggiungendo delle foglie di basilico e con del parmigiano grattugiato.



Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

Danie pachnące ziołami 4.

10 komentarzy:

  1. Naprawdę z tych kilku składników można wyczarować TAKIE danie? Wow! Wygląda nieziemsko. Ja jeszcze nie miałam okazji takich kluseczek próbować, a szkoda;) Niestety zawsze wydawały mi się nie na moje możliwości;) Tobie wyszły niezwykle kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, dziękuję ślicznie za komentarz :)
      Kluseczki są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Moja 5-latka je przygotowywała, więc każdy da radę ;)
      Uwielbiam proste i szybkie dania i im mniej składników tym lepiej :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
    2. No to teraz czuję się lekko zawstydzona;) Trzeba się będzie kiedyś zmierzyć z tymi gnocchi:) A póki co jedynym pocieszeniem jest myśl,że Twoja Córeczka uczy się od Mistrzyni, więc nie dziwota, że jej tak świetnie idzie;):) Ps. Mamy dzieci w tym samym wieku;) Pozdrowienia:)

      Usuń
    3. Ewuniu, jak możesz nie dać rady przygotować gnocchi skoro na Twoim blogu widziałam takie pyszności, że na sam ich widok aż w brzuchu mi burczało :))) Zachwyciła mnie Twoja Chałka „Żyrafa”, to dopiero wyczyn upiec takie cudeńko!
      Ps. Moc pozdrowień, zwłaszcza dla Twojej 5-latki, czy 5 latka? ;):)

      Usuń
  2. Nigdy takich kluseczek nie jadłam, ale bardzo chętnie bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej cudnie te kluseczki wyglądają *.* pięknie je podałaś, a z tą ricottą muszą być takie pyszne i delikatne <3 świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci, za tak miły komentarz!!! Kluseczki są bardzo delikatne i przyznam, że nasze ulubione ;) Życzę Ci przepięknej niedzieli :) pozdrawiam :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger