8.3.17

Włoski deser mimoza (Dessert mimosa al cucchiaio)

W zeszłym roku podzieliłam sie z Wami przepisem na włoski torcik na Dzień Kobiet. W tym roku przygotowałam deser przypominający kwiat mimozy, symbol Dnia Kobiet we Włoszech. Deser na bazie biszkoptu, kremu pasticcera i kawałków ananasa, która nadał mu świeżości i dodatkowego niepowtarzalnego smaku.
Przy okazji chciałabym złożyć życzenia Wszystkim Kobietom, pomyślności i samych pięknych dni, by uśmiech rozpromieniał Wasze twarze i byście zawsze czuły sie doceniane i kochane!!!

****

Lo scorso anno per la Festa della Donna ho condiviso con Voi una torta mimosa. Quest’anno ho invece preparato un dessert che ricorda il fiore della mimosa. Il dessert è a base di pan di spagna, crema pasticcera e alcuni pezzi di ananas che conferiscono freschezza ed un gusto inimitabile.
Nell’occasione vorrei esprimere a tutte le donne i miei migliori auguri di prosperità e felicità, con la speranza che siate sempre apprezzate e amate e che sarà sempre il sorriso ad irradiare i Vostri volti.






SKŁADNIKI

Biszkopt
100 g cukru
75 g mąki pszennej 
75 g mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 laska wanilii
szczypta soli

Krem pasticcera
2 żółtka
25 g cukru
25 g mąki pszennej  
500 ml mleka
1 cytryna
400 g ananasa z puszki


****


INGREDIENTI

Impasto
100 g di zucchero
75 g di farina 00
75 g di fecola di patate
6 uova
1 baccello di vaniglia
un pizzico di sale

Crema pasticcera
2 tuorli
25 g di zucchero
25 g di farina 00  
500 ml di latte
1 limone
400 g di polpa di ananas




PRZYGOTOWANIE

Biszkopt
  1. Ubijamy jaja z cukrem, ziarnkami z laski wanilii oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę ok. 5 minut. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.   
  2. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30-40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krem
  1. Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
  2. Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny. 
  3. Gorące mleko przelewamy przez sitko, po czym wlewamy do garnuszka, do którego stopniowo dodajemy masę z żółtkami. 
  4. Całość zagotowujemy na małym ogniu. Krem gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu, ciągle mieszając
  5. Krem schładzamy w lodówce.
Deser mimoza
  1. Biszkopt kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Ananasa z puszki odsączamy i kroimy w kawałeczki.
  3. Deser układamy warstwami: biszkopt, krem, ananas, biszkopt, krem, ananas i kończymy na warstwie biszkoptu.

****

PREPARAZIONE

Pan di spagna
  1. Montate le uova con lo zucchero, un pizzico di sale e i semi di una bacca di vaniglia per almeno 5 minuti. Successivamente aggiungete la farina 00 e la fecola di patate. Mescolate bene il tutto.
  2. Foderate uno stampo da 24 cm di diametro con della carta da forno, e versate al suo interno l'impasto.
  3. Infornate la torta in forno preriscaldato a 160 gradi per circa 30-40 min. Una volta cotta, lasciatela intiepidire.
Crema
  1. Montate i tuorli con lo zucchero per ottenere una crema omogenea. Aggiungete la farina e mescolate bene il tutto.
  2. In un tegame versate il latte con la scorza di limone e portate a bollore.
  3. Versate i tuorli con lo zucchero nel tegame con il latte caldo filtrato.
  4. Portate a bollore la crema, mescolando di tanto in tanto. Fate cuocere per circa 2 minuti.
  5. Mettete la crema a rassodare in frigorifero.
Dessert
  1. Tagliate il pan di spagna a cubetti piccoli.
  2. Tagliate l'ananas a tocchetti.
  3. A questo punto potete comporre il dessert. Adagiate sul fondo i pezzetti di pan di spagna, aggiungete la crema pasticcera, l'ananas, proseguite con un altro strato di pan di spagna, la crema e l'ananas e terminate con i cubetti di pan di spagna.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger