21.10.16

Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child)

Wołowina po burgundzku (boeuf à la Bourguignon)  to typowe danie dla kuchni francuskiej, dla regionu Burgundii. Jest to przepyszna wołowina, długo pieczona w czerwonym winie z dodatkiem wywaru wołowego, boczku, cebuli, marchwi i aromatyzowana tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami i oprószonymi natką pietruszki. Na sam koniec wołowinę polewamy niesamowicie aromatycznym i wyrazistym w smaku sosem, który wspaniale podkreśli smak dania. Wołowinę możemy przygotować dzień wcześniej i ją podgrzać. Wówczas danie zyska na smaku i wspaniałym aromacie, rada samej Julia Child. Smacznego!

****

Il manzo alla borgognona (boeuf à la Bourguignon) è un piatto tradizionale della cucina francese, regionale della zona Borgogna. E' uno stufato di manzo cotto lentamente per almeno 3 ore nel vino rosso Borgorna e brodo di manzo con la pancetta, le cipolle, le carote e aromatizzato da timo, alloro e rosmarino.  Il manzo alla borgognona viene servito da funghi trifolati con prezzemolo, cipolline stufate nel brodo di manzo e una salsa molto aromatica a saporita. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Wołowina
1 kg wołowiny
150 g boczku
750 ml czerwonego wytrawnego wina
3 marchewki
2 cebule
2 łyżki mąki  
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru wołowego
3 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 listki laurowe
sól, pieprz
oliwa z oliwek   

Pieczarki
400 g pieczarek
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Cebulki
400 g cebulek
150 ml wywaru warzywnego
1 listek laurowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz  

****

INGREDIENTI

Manzo
1 kg di carne di manzo
150 g di pancetta
750 ml di vino rosso Borgogna
3 carote
2 cipolle
2 cucchiai di farina
3 cucchiai di concentrato di pomodoro
1 l di brodo di manzo
3 rametti di timo
2 rametti di rosmarino
3 foglie di alloro
sale, pepe
olio d'oliva

Funghi
400 g di funghi champignon
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva

Cipolline
400 g di cipolline
150 ml di brodo vegetale
1 figlia di alloro
sale, pepe
olio d'oliva 




PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek kroimy w kosteczkę, wcześniej odkrawając z niego skórę. Pokrojony boczek i całą skórę gotujemy we wrzącej wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy, osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.  
  2. Mięso kroimy w kostkę ok. 8-9 cm.
  3. Cebulę i marchew kroimy w kosteczkę ok. 1 cm.
  4. Przygotowujemy duży, szeroki garnek idealny do gotowania na gazie i do pieczenia w piekarniku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek ok. 10 minut. Boczek odkładamy na bok. Na tym samym oleju podsmażamy mięso ze wszystkich stron. Smażymy nie przypalając dna garnka, dolewając odrobinę oleju, gdy jest taka potrzeba. Po usmażeniu mięsa, odkładamy je na bok i na koniec podsmażamy cebulę i marchew. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wcześniej usmażony boczek i mięso. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy ok. 10 minut. Dosypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie wszystko mieszamy.
  5. Mięso podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Mięso powinno mieć z zewnątrz lekko chrupiącą skórkę.  
  6. Formę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy wino, wywar mięsny wymieszany z koncentratem pomidorowym i skórę od boczku. Na koniec dodajemy zioła: 3 listki laurowe, 2 gałązki tymianku i 2 gałązki rozmarynu (możemy obwiązać je sznurkiem, wtedy łatwiej będzie je wyjąć przed podaniem mięsa). Wszystko zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny.
  7. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pieczarki ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy posiekaną natką pietruszki.
  8. Obrane cebulki podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i listkiem laurowym. Po ok. 10 minutach dodajemy gorący wywar warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
  9. Po 3 godzinach pieczenia mięso powinno być miękkie. Przed podaniem, wyjmujemy z formy skórę od boczku i zioła. Wołowinę podajemy z pieczarkami, cebulkami i sosem z pieczenia. Sos możemy zagęścić, podgotowując i dodając do niego 2 łyżki mąki.

Przepis powstał przy współpracy z portalem Kobiece porady


****


PREPARAZIONE
  1. Tagliate la pancetta a dadini. Fatela scottare in acqua bollente per circa 15 minuti, poi asciugatela e lasciate raffreddare.
  2. Tagliate la carne di manzo a dadi della dimensione di circa 8-9 cm. 
  3. Tagliate le carote e le cipolle a cubetti.
  4. Preparate una pentola dai bordi alti e molto capiente, adatta per la cottura su fuochi a gas e forno. Fate scaldare l'olio in una pentola in cui farete saltare la pancetta per circa 10 minuti. Togliete la pancetta dal fuoco e tenetela da parte. Nello stesso olio, fate rosolare la carne di manzo su tutti i lati per qualche minuto. Togliete la carne dal fuoco e ponetela a parte. Rosolate le carote e le cipolle. Quando le cipolle e le carote diventano dorate aggiungete la pancetta e la carne, insaporite con sale, pepe. Lasciate cuocere il tutto per circa 10 minuti. Per ultimo aggiungete 2 cucchiai di farina e mescolate bene.
  5. Infornate la carne in forno preriscaldato a 250 gradi per circa 10 minuti mescolando ogni tanto.
  6. Tirate fuori la pentola dal forno e aggiungete il vino rosso e il brodo di manzo mischiato con 3 cucchiai di concentrato di pomodoro. Aggiungete le erbe aromatiche: 3 foglie di alloro, 2 rametti di rosmarino e 2 rametti di timo. Portate a ebollizione il tutto, coprite la pentola e infornatela nel forno preriscaldato a 120 gradi per circa 3 ore.
  7. Nel frattempo preparate le verdure. Pulite i funghi e tagliateli a fettine sottili nel senso della lunghezza. Prendete una padella, fate scaldare un filo d'olio. Unite i funghi e fateli rosolare per circa 10 minuti. Insaporite con sale e pepe.
  8. Per ultimo pulite le cipolline. Fate scaldare un filo di olio in una padella. Unite le cipolline con una foglia di alloro e fatele saltare per circa 10 minuti. Aggiungete 150 ml di brodo di verdure, coprite la padella e fate cuocere per circa 10 minuti.
  9. Sfornate il manzo e lasciatelo intiepidire. Servite il manzo con la salsa, le cipolline stufate nel brodo e i funghi trifolati con prezzemolo tritato.




Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger