10.10.16

Paella w wersji wegetariańskiej (Paella vegetariana)

Paella w wersji wegetariańskiej, przygotowana na bazie ryżu i warzyw, aromatyzowana oregano i szafranem, nadającym daniu piękny żółtawy kolor i bogaty smak. Trochę inna wersja popularnej paelli, równie smaczna i warta spróbowania. Smacznego!

****

La paella vegetariana è un primo piatto a base di riso con verdure e arricchito da origano e zafferano. Una versione più leggera della paella tradizionale, ma gustosa che vale la pena provare. Buon appetito!




SKŁADNIKI

300 g ryżu  
200 g groszku
200 g pomidorów z puszki (polpy)  
2 karczochy
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 cebula
2 torebki szafranu
suszone oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz 

****

INGREDIENTI

300 g di riso
200 g di piselli
200 g di polpa di pomodoro
2 carciofi
2 spicchi di aglio
1 peperone verde
1 cipolla
2 bustine di zafferano
origano secco
olio di oliva 
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Gotujemy ryż na sypko. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, karczochy w plastry a paprykę w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone karczochy, paprykę, groszek i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i szafran. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Paellę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE

  1. Fate lessare il riso in abbondante acqua salata.
  2. Nel frattempo preparate le verdure. Tagliate la cipolla a velo, i carciofi a spicchi e i peperoni a cubetti.
  3. Fate soffriggere nell'olio la cipolla affettata a velo e l'aglio tritato. Aggiungete i carciofi a spicchi, i peperoni a cubetti, i piselli e i pomodori . Spolverizzate con sale, pepe e origano. Coprite e cuocete la paella per circa 20 minuti, mescolando ogni tanto.
  4. Unite il riso e lo zafferano. Mescolate bene il tutto.
  5. Servite la paella con prezzemolo tritato.








Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger