19.10.16

Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia)

Na osłodzenie jesiennych dni polecam Wam niezwykle aromatyczne ciasto czekoladowe z pomarańczą, rodzynkami i kawałkami migdałów. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego!

****

Oggi Vi voglio proporre una torta per addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale da gustare con una tazzina di tè o caffè. Buon appetito!





SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady
150 g masła 
100 g cukru trzcinowego
75 g mąki pszennej
75 g migdałów (bez skórki)
50 g rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pomarańcza  
5 jaj
cukier puder do dekoracji


****

INGREDIENTI

200 g di cioccolato fondente
150 g di burro 
100 g di zucchero di canna
75 g di farina
75 g di mandorle a lamelle
50 g di uva sultanina
2 cucchiai di lievito vanigliato
1 arancia
5 uova
zucchero a velo per la glassa





PRZYGOTOWANIE

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, cukier i masło. Dodajemy drobno pokrojone migdały i rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do czekolady dodajemy pojedynczo żółtka i otartą skórkę z pomarańczy.
  3. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
  5. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem.
  6. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  7. Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

****

PREPARAZIONE

  1. Sciogliete a bagnomaria il cioccolato fondente, il burro e lo zucchero di canna. Aggiungete le mandorle a lamelle e l'uva sultanina. Lasciate raffreddare.
  2. Aggiungete un tuorlo per volta nel composto di cioccolato. 
  3. Per ultimo aggiungete la scorza dell'arancia grattugiata e la farina setacciata con il lievito vanigliato.
  4. Montate gli albumi a neve, poi aggiungeteli all'impasto.
  5. Imburrate una tortiera (circa 25 cm di diametro) e versate il composto.
  6. Infornate il ciambellone in forno preriscaldato a 175 gradi per circa 40-50 minuti.
  7. Decorate il ciambellone con la glassa a base di succo d'arancia e zucchero a velo.








Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger