7.6.16

Cocotte z ricottą i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini)

Cocotte, które dziś przygotowałam, z pomidorkami i ricottą na bazie śmietany i jaj to szybki posiłek na obiad, kolację, ale również na niedzielne śniadanie zamiast typowej jajecznicy. Cocotte podaje z sałatą i świeżym pieczywem. Smacznego :)   


****

La cocotte che oggi ho preparato a base di panna, uova e con l'aggiunta di pomodorini e ricotta, e ' un piatto che puo' andar bene a pranzo, a cena, oppure anche come colazione domenicale. La cocotte puo' essere servita con dell'insalata e del pane fresco. Buon appetito :)






SKŁADNIKI na 2 porcje

2 jaja
100 ml śmietany
75 g ricotty
1 łyżka maki pszennej
2 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz  
pomidorki


****

INGREDIENTI per 2 porzioni

2 uova
100 ml di panna
75 g di ricotta
1 cucchiaio di farina 00
2 cucchiai di parmigiano reggiano 
olio di oliva
sale, pepe
pomodorini




PRZYGOTOWANIE
  1. Roztrzepujemy jaja, dodając stopniowo śmietanę, ricottę i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Powstałą masę przelewamy do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem. Wierzch posypujemy startym parmezanem i układamy pomidorki.
  3. Cocotte zapiekamy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. Upieczone cocotte powinny być złociste i puszyste.

****

PREPARAZIONE
  1. Sbattiamo le uova aggiungendo progressivamente la panna, la ricotta e la farina. Aggiungiamo anche sale e pepe quanto basta.
  2. L'impasto lo mettiamo in una pirofila in cui avremo oliato il fondo e i lati.
  3. Sulla superficie dell'impasto aggiungiamo il parmigiano reggiano grattugiato e i pomodorini.
  4. La cocotte dovra' rimanere nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-25 minuti. Con una cottura ideale si presenterà soffice e dorata.






7 komentarzy:

  1. Zabieram się do roboty, wygląda bardzo smacznie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Napisz później jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Una ricetta splendida per il contest! Grazie mille e in bocca al lupo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Buona, grazie per la ricetta! :)

    http://blog.giallozafferano.it/dolcisalatidielisabetta/

    http://ilblogdielisabettas.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, pięknie dziękuję za Twoje odwiedziny i komentarz :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger